Een plantensafari in de berggebieden van Iran.

Op maandag 21 januari neemt Jan Blokland ons mee op een bussafari door de bergen in Iran.

Deze reis was georganiseerd door Harry Jans, een expert in het reizen in berggebieden met een grote verscheidenheid aan in het wild groeiende planten. Op 15 april 2017 begon de reis in Teheran met 22 plantenliefhebbers uit alle delen van de wereld.

Hoewel ruim aandacht werd besteed aan de prachtige Iraanse cultuur, was het belangrijkste doel van deze reis om een ​​grote variatie van speciale planten te zien.

Tijdens de reis kon het gezelschap beschikken over 2 Iraanse gidsen, met zowel veel kennis van de Iraanse cultuur als van  de Iraanse flora. Een zeer ervaren buschauffeur bracht het gezelschap op afgelegen plekken met ongerepte natuur, maar ook naar de plaatsen waar nog van de eeuwenoude cultuur te genieten valt.

Jan maakte, met behulp van  foto- en videocamera, hiervan  een prachtig reisverslag.

De presentatie is opgebouwd uit een video van de cultuursteden Qom en Isfahan en een uitgebreid bezoek aan het Zagrosgebergte. In een PowerPoint presentatie wordt veel aandacht geschonken aan de rijke flora van dit gebied.

Het 2e gedeelte van het programma begint met een PowerPoint presentatie van de flora van het noordelijke Alborzgebergte. De presentatie wordt afgesloten met een video over de hoogtepunten van Teheran en de ontmoetingen in het noorden van Iran.

De flora van Iran kent veel bolgewassen waaronder botanische Tulpen en Fritillaria’s (Kievietseitjes), maar ook een groot aantal bijzondere bloeiende planten die in Nederland totaal onbekend zijn waaronder een flink aantal Dionysia soorten, waarvan veel macro-opnamen in deze  presentatie zijn verwerkt.

Locatie: Polanencentrum, van Polanenpark 105.

Aanvang 20.00 uur. Toegang: leden vrij, niet-leden betalen  €2.-.

Verder is er gratis koffie, thee en frisdrank.

ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923